Tuntematon

“Ne kaikki miehet on mulle oikeestaan yks ja sama”

OhjausWille Hyvönen
KäsikirjoitusWille Hyvönen, Johannes Ekholm
PääosissaWille Hyvönen, Martti Hyvönen, Siiri Raasakka, Emma Salokoski
Kesto49 min
LajityyppiMetafiktio, dokumentti
Ensi-ilta11.10.2017
KieliSuomi
TekstitysEnglanti

Miehiä on monenlaisia, mutta Suomen elokuvamaailmassa näkyvillä tuntuu olevan vain yhdenlaista, kovin perinteistä mieheyttä. Wille Hyvösen metafiktio Tuntematon tutkii, pohtii ja kyseenalaistaa kotimaisia leffoja hallitsevaa maskuliinisuuden mallia.

 

Lue koko juonikuvaus »

Tuntematon on Wille Hyvösen ohjaama, Johannes Ekholmin (Kaspar Hauser, Rakkaus niinku) kirjoittama ja Jaakko Pallasvuon leikkaama metateos Aku Louhimiehen kolmannesta Tuntematon sotilas-filmatisoinnista. Hyvösen Tuntematon kyseenalaistaa hegemonista maskuliinisuutta ja kansallisidentiteettiä suomalainen elokuvamaailma näyttämönään. Muunsukupuolinen (gender non-binary) ohjaaja/päähenkilö Wille yrittää tehdä uutta, mieskuvaa uudistavaa Tuntematon Sotilas 2.0 -elokuvaa satavuotisessa Suomessa, mutta patriarkaalinen leffakoneisto ei hyväksy vääränlaista, mekkoihin pukeutuvaa miestä. Enimmäkseen tositapahtumiin perustuva elokuva on metafiktio, kunnes Hyvösen tosielämässä kohtaama syrjintä, niin läheisten kuin tuntemattomienkin suunnalta, alkaa tuoda tarinaan puhdasta dokumenttia.

 

 

(Sulje)

“Se on elokuva siitä tuskasta, ettei pysty tekemään mitä haluaa, koska patriarkaatti pitää valtaa kaikilla elämän osa-alueilla. Varmaan se lähti ihan itsekkäästä kapinasta, että haluaa tehdä mitä haluaa ja sit ei saa tehdä mitä haluaa. Ja sit pitää tehdä jotain joka tapauksessa.”

— Wille Hyvönen, Tuntematon-elokuvan ohjaaja

Musat

Ennen elokuvaa kuullaan Tuntematon-elokuvaa inspiroinutta Quay Dashia

Slurps

Leffan kylkeen toimii vaikka pienpanimo-olut ja shotti vodkaa