Uudet diktaattorit – stadilaisen graffitin arkeologia 1986-2010

“Ei sitä menty kotiin ennenku vittu kannut oli tyhjiä”

OhjausAleksi Pohjavirta
Kesto5 min + 52 min + Q&A 30min
Lajityyppidokumentti
Kielisuomi

Uudet diktaattorit on odotettu kurkistus helsinkiläisen graffitiskenen ytimeen.

Näytöksen alkukuvana nähdään todella harvinainen herkkupala: Aleksi Pohjavirran vuonna 1997 kasimilliselle filmille kuvaama viisiminuuttinen dokkari Harder They Come. Ratikoiden bommaamisesta kertovaa pätkää ei ole koskaan aiemmin esitetty julkisesti.

Ohjaaja Aleksi Pohjavirta saapuu paikalle höpisemään sekavia näytöksen jälkeen.

Lue koko juonikuvaus »

Nykyisin arvostettua kuvataiteen lajia pidettiin vielä 80-luvulla ensisijaisesti vandalismina. Kyse ei kuitenkaan ollut vain taidemuodosta, vaan myös taistelusta omasta kaupunkitilasta. Virkavallan puuttuminen ”töhrimiseen” johti lopulta ylimitoitettuun nollatoleranssilinjaan. Stop töhryille -projektin tavoitteena oli puhdistaa kaikki graffitit mahdollisimman pian niiden ilmestyttyä. Osa taiteilijoista päättikin heittää kannut tiskiin ja toisille langetettiin valtavia vahingonkorvauksia. Mutta taistelu tilasta ei koskaan loppunut.

Aleksi Pohjavirran elokuvassa hyödynnetään erinomaisesti taiteilijoiden omia arkistomateriaaleja, joissa dokumentoidaan maalaustyötä, hiipparoidaan yön pimeydessä ja juostaan vartijoita karkuun. Teoksista (ja samalla myös vanhentuneista rikoksista) ovat kertomassa alan konkarit vuosien varrelta. Uudet diktaattorit on pakkokatsottavaa kaikille suomalaisesta katukulttuurista kiinnostuneille!

 

(Sulje)

Musat

Old school -rap johdattaa leffan tunnelmaan

Slurps

Keskiolut on oikea juoma tämän leffan kylkeen