Gattaca (1997)

“ I only lent you my body - you lent me your dream.”

Ohjaus Andrew Niccol
Pääosissa Ethan Hawke, Uma Thurman, Jude Law
Kesto1 h 46 min
Lajityyppidraama, sci-fi, trilleri
Kielienglanti
Tekstityssuomi

Andrew Niccolin 1997 valmistunut dystooppinen Gattaca kysyy, määrittävätkö geenit kantajansa kohtalon. Kun keskustelu biopankeista, genomitiedon kaupallisesta hyödyntämisestä ja geenitesteistä käy kuumana, elokuva tuntuu ajankohtaisemmalta nyt kuin omana aikanaan.

Kasvava ymmärrys perimään liittyvästä tiedosta avaa huimia mahdollisuuksia ja uudenlaisia eettisiä kysymyksiä. Geenitestit voivat paljastaa sairastumisalttiuden ja ohjata yksilöä kohti parempia elintapoja – dystooppisissa visioissa testitulokset voivat myös johtaa syrjintään esimerkiksi työnantajan tai vakuutusyhtiöiden toimesta. Juuri nyt biopankit kahmivat näytteitä kansalaisista ja geenitestejä tarjoavien yritysten tietoturva puhututtaa. kysymys siitä, määrittävätkö geenit kantajansa kohtalon, on ajankohtaisempi kuin koskaan. Tätä kysyy myös Andrew Niccolin vuonna 1997 valmistunut elokuva Gattaca.

Gattaca (1997) on osa toimittaja (Yle Puhe) Juuso Pekkisen kuratoimaa Tulevaisuus-elokuvasarjaa. Juuso Pekkinen avaa klo 20:30 alkavan näytöksen.

 

 

“Among the very best of all the original "thoughtful" sci-fi movies out there.”

— Tim Brayton, Antagony & Ecstasy

Musat

Elokuvan soundtrack soi elokuvasalissa ennen elokuvaa.

Slurps

Tulevaisuus-sarjan leffojen kanssa suosittelemme listamme vegaaniannosta ja lasillista jääkylmää viiniä ❤️

IMDB 7,8/10
Rotten tomatoes: 82%