Raja

“Onko oikeasti mahdollista haistaa ihmisten tuntemuksia?”

OhjausAli Abbasi
PääosissaEva Melander, Eero Milonoff, Viktor Åkerblom
Kesto1h 50 min
Lajityyppifantasia, komedia, trilleri
Kieliruotsi
Tekstityssuomi

Oman paikkansa löytämisestä kertova Raja on iranilaissyntyisen Ali Abbasin toinen pitkä elokuva. Se sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlien Un Certain Regard -sarjassa ja valittiin sen parhaaksi elokuvaksi.

“Raja on kauhun ja fantasian elementeillä leikkivää erikoislaatuista draamaa, joka perustuu John Ajvide Lindqvis- tin novelliin. Ruotsissa menestykseksi noussut Ystävät hämärän jälkeen pohjautui saman kirjailijan huippusuosittuun esikoisromaaniin. Lindqvist on luonut Rajan käsikirjoituksen yhdessä ohjaaja Ali Abbasin kanssa, ja vampyyritarinan tavoin sekin kertoo ulkopuolisuudesta ja vähemmistöistä.” -Mikko Pihkoluoma

Lue koko juonikuvaus »

Tina (Eva Melander) on tullivirkailija, joka tunnistaa epäilyttävät henkilöt harvinaisen tehokkaasti. Aivan kuin hän pystyisi haistamaan, jos joku piilottelee jotakin. Kun salamyhkäinen, Tinan lailla rujolta näyttävä Vore (suomalainen Eero Milonoff) uransa hurjimmassa roolissa) tulee laivalta, Tina ei pystykään lukemaan häntä yhtä hyvin. Hän aavistaa, että Vore salaa jotakin, mutta ei oikein tiedä mitä. Samaan aikaan poliisi turvautuu Tinan apuun, jotta hän auttaisi heitä löytämään todisteita rikollisliigaa vastaan. Tina ei kuitenkaan voi lakata ajattelemasta Vorea. Kun he tapaavat uudestaan, Tinalle alkaa avautua pelottava salaisuus siitä, kuka hän oikein onkaan.

(Sulje)

“Abbasi ei pelkää esittää miten ihmiset suhtautuvat ”muihin”, ja vaikka puhutaan mytologisista olennoista ei katsoja voi olla ajattelematta joitakin ihmiskunnan pimeimpiä hetkiä. Viha on aina samaa, tuntuu olevan ohjaajan sanoma. Silloin ei ole merkitystä ihonvälillä, uskonnolla – tai hännällä.”

— Marta, Balaga

Musat

Elokuvasalissa soi ennen elokuvaa ruotsalaisen, mystisen Garmarna-yhtyeen musiikki.

Slurps

Tilaa drinkki rosmariinilla – tuoksussa metsän tuntu.

IMDB 7,1/10