Vertigon 60-vuotisjuhlanäytös

“If I do what you tell me, will you love me?”

OhjausAlfred Hitchcock
PääosissaJames Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes
Kesto2 h 8 min
Lajityyppitrilleri
Kielienglanti
Tekstityskansainvälinen esityskopio, ei tekstitystä

Vertigo juhlii 60-vuotissyntymäpäiviään. Näytämme juhlavuoden kunniaksi tämän Hitchcockin mestariteoksen tiistaina 16.10. klo 17:30. Elokuvalipun hintaan sisältyy valmiiksi katettu tapas-annos.

Vertigo on Hitchcockin 45. elokuva ja sillä on vankka asema yhtenä maailman parhaista elokuvista. Hitchcockin taito kehitellä kohtauksiaan, teemojaan ja tunnelmiaan onkin siinä kiistatta vaikuttavimmillaan. Se tekee Vertigosta elokuvan, josta joka katsomiskerralla löytää aina uusia yksityiskohtia, viitteitä ja laajennuksia.

Vertigo tuntuu näin ajan mittaan vain paranevan, mitä kuvastaa sen menestys arvostetun englantilaisen elokuvalehden Sight & Soundin kymmenen vuoden välein järjestettävässä kriitikkoäänestyksessä, jossa on vuodesta 1952 lähtien etsitty maailman kymmentä parasta

-Vesa Nykänen

Lue koko juonikuvaus »

Vertigossa James Stewart esittää korkean paikan kammon vuoksi poliisivoimista eronnutta Scottie Fergusonia, joka saa tehtäväkseen varjostaa ystävänsä vaimoa Madeleinea. Scottie pelastaa itsemurhaan taipuvaisen Madeleinen hengen, rakastuu häneen ja sitten menettää hänet.

Vertigo – punainen kyynel on tarina yksinäisestä miehestä, joka menettää rakastettunsa ja alkaa sitten tehdä kohtaamastaan naisesta tämän kaksoisolentoa. Miehen romanttinen unelma kehittyy pakkomielteeksi, joka estää todellisen rakkauden ja vie Scottien mielen yhä syvemmän kuilun partaalle ja omaan haavemaailmaan, kauemmas todellisuudesta.

Pehmeän runolliset kuvat San Franciscosta ja Bernard Herrmannin vangitseva musiikki tukevat Hitchcockin tematiikkaa ja luovat osaltaan elokuvan surumielisen kaihoisaa ja unenomaista tunnelmaa. Stewart ja Kim Novak tekevät pääosissa loistavat suoritukset.

-Vesa Nykänen

(Sulje)

“The best film in the history of cinema.”

— Ernesto Diezmartinez, Cine Vértigo

Musat

Elokuvan soundtrack soi elokuvasalissa ennen elokuvaa.

Slurps

Elokuvalipun hintaan sisältyy valmiiksi katettu tapas-annos.

IMDB 8,3/10
Rotten tomatoes: 96%