Tuntematon mestari

“Yks hyvä kauppa vielä, muuta en pyytäs. ”

OhjausKlaus Härö
PääosissaHeikki Nousiainen, Pirjo Lonka, Amos Brotherus
Kesto1 h 35 min
Lajityyppidraama
Kielisuomi
Tekstitysenglanti

Palkitun ohjaajan Klaus Härön elokuva Tuntematon mestari on tarina ikääntyvästä taidekauppiaasta, joka yrittää viimeisen kerran todistaa kykynsä niin itselleen kuin lähimmäisilleen. Päärooleissa nähdään Heikki Nousiainen, Amos Brotherus ja Pirjo Lonka.

Elokuva käsittelee perhesuhteiden vaikeutta sekä ylpeyden ja luopumisen suuria kysymyksiä. Katsojia kuljetetaan läpi syksyisen Helsingin, jossa ikääntyvän taidekauppiaan kauppa on nähnyt parhaat päivänsä – ja kauppias itsekin tuntee, että aika alkaa ajaa hänestä ohi.

Lue koko juonikuvaus »

Ikääntyvä taidekauppias Olavi Launio suunnittelee eläkkeelle jäämistä. Hänen Helsingin Bulevardilla sijaitseva taidekauppansa on nähnyt parhaat päivänsä. Suuremmat, nuoremmat ja viriilimmät taidekauppiaat ja huutokaupat ovat ajaneet ohi. Olavi on alistumassa kohtaloonsa, vaikka liikkeestä luopuminen pelottaakin. Sattumalta Olavi näkee taidehuutokaupassa taulun, jota epäilee paljon lähtöhintaansa arvokkaammaksi. Taidediilerin vaistot heräävät ja Olavi päättää lähteä viimeiselle keikalle ansaitakseen kunnon eläkerahat ja kollegoidensa arvostuksen. Saavuttaakseen taulun ja unelmansa Olavi joutuu kohtamaan menneisyytensä kipukohdat ja myös pettämään läheisensä vielä kerran.

(Sulje)

“Tuntematon mestari esittelee Helsingin valossa, jollaisessa sitä ei olla aiemmin nähty: sykähdyttävän kauniina ja tunnelmantäyteisenä, historiallisena ja romanttisena mutta samalla kontrasteja heijastavana, kaksi puolta omaavana kaupunkina.”

— Jesse Raatikainen, Episodi

Musat

Timo Lassyn jazz-kappaleet soivat elokuvasalissa ennen elokuvan alkua.

Slurps

Juomasuositus: lasi viiniä

IMDB 8,4/10