Vice – vallan oikeat kasvot

“I want you to be my VP. I want you, you're ma vice.”

OhjausAdam McKay
PääosissaChristian Bale, Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell, Alison Pill, Jesse Plemons
Kesto2 h 21 min
Lajityyppidraama, komedia
Kielienglanti
Tekstityssuomi, ruotsi

Tuntematon tositarina, joka muutti maailmaa pysyvästi.

Viihdyttävässä ja terävässä Oscar-palkitussa elokuvassaan The Big Short käsikirjoittaja-ohjaaja Adam McKay paljasti Wall Streetin juonittelun, joka johti pahimpaan talouskriisiin sitten 1930-luvun suuren laman. Uudessa elokuvassaan Vice – vallan oikeat kasvot hän ottaa käsittelyyn toisen tositarinan, jonka keskiössä on yksi Yhdysvaltain poliittisen nykyhistorian vaikeimmin tulkittavista ja salaperäisimmistä hahmoista, Richard Bruce (Dick) Cheney.

“Yhdysvaltain elokuva-akatemiakin on havainnut Vicen ansiot. Se sai peräti kahdeksan Oscar-ehdokkuutta, joista McKay on mukana kolmessa: paras elokuva, ohjaus ja käsikirjoitus. Näyttelijöistä ehdokkuudet nappasivat Bale, Adams ja Rockwell. Lisäksi elokuva sai ehdokkuudet leikkauksesta ja maskeerauksesta. Kaikki menivät oikeaan osoitteeseen.” ⭐️⭐️⭐️⭐️, Jussi Huhtala / EPISODI

Lue koko juonikuvaus »

Cheneyn (Bale) puolen vuosisadan mittainen ja monta mutkaa sisältävä matka Wyomingin maaseudulta hetkellisesti itse asiassa Yhdysvaltain presidentiksi asti sisältää kosolti mustaa huumoria ja suorastaan järisyttäviä paljastuksia siitä, miten institutionaalista valtaa voidaan käyttää väärin. McKayn osaavissa käsissä Cheneyn kaksijakoisuus toisaalta omistautuneena perheenisänä ja toisaalta poliittisena nukkemestarina ottaa intiimin, älykkään ja jopa uskaliaan kerronnallisen muodon. Apunaan vaikuttava ja horjumattoman uskollinen vaimonsa Lynne (Adams) ja oppi-isänään tyly ja kovaääninen Donald Rumsfeld (Carell) Cheney ujuttautui Washingtonin poliittisiin piireihin alkaen Nixonin hallinnosta, edeten Valkoisen talon kansliapäälliköksi Gerald Fordin valtakaudella ja päätyen lopulta viisi kautta kongressissa palveltuaan George H.W. Bushin puolustusministeriksi. Vuonna 2000 hän jätti paikkansa Halliburtonin toimitusjohtajana asettuakseen George W. Bushin (Rockwell) varapresidenttiehdokkaaksi ymmärtäen alusta asti, että hän saisi lähes rajoittamattoman aseman toimiessaan vain nimellisesti varapresidenttinä.

Cheneyn juonikas ja salavihkainen tyyli tehdä politiikkaa on mullistanut amerikkalaista poliittista kulttuuria niin, että sen kaikuja voidaan kuulla vielä tulevillakin vuosikymmenillä. Mutta on selvää, että on olemassa enemmän kuin yksi Dick Cheney – mies, jonka maine julkisella sektorilla on jättänyt varjoonsa hänen yksityiselämänsä ja kiistattoman omistautumisen perheelleen.

(Sulje)

“Adam McKay hallitsee suveneeristi kaikki elokuvan keinot. Hän käyttää takaumia ja kekseliästä kuvakerrontaa ja pitää kokonaisuuden mielenkiintoisena alusta loppuun. Elokuvan kertojaäänikään ei ole ihan tavallinen tyyppi.”

— Jussi Huhtala, EPISODI

Slurps

Juomasuositus: kylmä olut

IMDB 7,1/10
Rotten tomatoes: 64%