RBG

“I ask no favor for my sex, all I ask of our brethren is that they take their feet off our necks.”

OhjausJulie Cohen, Betsy West
PääosissaRuth Bader Ginsburg
Kesto1 h 37 min
Lajityyppidokumentti
Kielienglanti
Tekstityssuomi

Parhaan dokumenttielokuvan Oscar-ehdokkuuden saanut RBG nähdään Rivierassa samaan aikaan Ruth Bader Ginsburgin tarinan kertovan Oikeuden puolesta -elokuvan kanssa.

Kahdeksankymppiseksi isoäidiksi Ruth Bader Ginsburg herättää melkoisia ääritunteita. Joko häntä nimitellään paholaisesta seuraavaksi tai sitten hänen paikkansa on taivaassa kaikkivaltiaan oikealla puolella. Pitkän linjan tasa-arvotaistelijana tunnettu Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden tuomari reagoi palautteeseen sfinksimäisesti hymyillen. Fyysistä voimaansa hän ylläpitää punnertamalla Super Diva -paidassa ja henkistä käymällä viikoittain oopperassa.

Ammatissaan Ginsburg toimii amerikkalaisen lakimies- stereotypian vastaisesti. Hän ei korota ääntään vaan ensisijaisesti kuuntelee. Argumentteja rakentaessaan Ginsburg on terävä kirjoittaja, joka näpäyttää toisin ajattelevia suorasukaisesti lauseen lopussa.

Johanna Siik / R&A

Elokuva on osa R&A-kiertueohjelmistoa.

Lue koko juonikuvaus »

RBG:n pysäyttävimpiä kuvia ovat ne, joissa Ginsburg seisoo itseään pidempien miesten rinnalla. Hento ja hillitty, puolitoistametrinen nutturapää dominoi tilaa, vetää katseen puoleensa kuin huomaamatta. Karisma on ollut yksi ratkaiseva tekijä siinä, että Ginsburg on nähty ja kuultu. Kun oma kainous esti häntä nostamasta itseään tuomariehdokkaaksi, aviomies Martin teki kymmenkertaisesti töitä hänen puolestaan. Dokumentti sisältääkin myös syvän rakkaus- ja kumppanuustarinan. Tähän 56 vuoden avioliittoon olisi tuskin kovin moni 1950-luvun alussa uskonut, mutta erilaisuus tuki lopulta molemminpuolista omistautumista, jollaiseen harva kykenee.

Johanna Siik / R&A

(Sulje)

“This lively film tracks Ginsburg's brilliant legal career, fighting for women's workplace rights while shrewdly also taking on cases where men suffered discrimination.”

— Peter Bradshaw, Guardian

Musat

Elokuvan soundtrack soi salissa ennen elokuvan alkua.

Slurps

Juomasuositus: lasi kylmää valkkaria

IMDB 7,5/10
Rotten tomatoes: 94%