They Shall Not Grow Old

“Hi, mum.”

OhjausPeter Jackson
Kesto1 h 39 min
Lajityyppidokumentti
Kielienglanti
Tekstityssuomi, ruotsi

Ensimmäisenä Suomessa Espoo Cinén päätöselokuvana 12.5. nähtävä They Shall Not Grow Old tulee myös Rivieraan! Oscar-voittaja Peter Jackson yllättää teknisesti taidokkaalla ja emotionaalisesti väkevällä dokumenttielokuvalla ensimmäisestä maailmansodasta. Neljä vuotta valmisteltu elokuva on ohjaajan henkilökohtainen intohimoprojekti: Jacksonin oma isoisä oli yksi sodassa taistelleista nuorukaisista.

Elokuva alkaa tutuilla, mustavalkoisilla kuvilla kasvottomista sotajoukoista. Rintamalle tultaessa kaikki muuttuu: arkistomateriaali herää henkiin teknisesti taidokkaina, värillisinä kuvina. Näyttelijät puhuvat nuorukaisten leikinlaskun, naurun ja pelot ääneen. Kasvottomista sotilaista tulee kokonaisia ihmisiä, mikä tuo heidät hätkähdyttävän lähelle.

”Halusin kurottaa ajan sumun läpi ja vetää nämä miehet moderniin maailmaan.” Tässä Jackson on totisesti onnistunut.

Teksti: Saija Holm / Espoo Ciné

“Silti Jacksonin elokuvalla on kiistaton todistusvoimansa ja sodanvastainen sanomansa. Kuvat ja äänet tekevät kuitenkin konkreettiseksi sukupolven, joka uhrattiin ensimmäisen maailmansodan juoksuhautoihin ja jonka eloonjääneitä kirjailija Ernest Hemingway kutsui kadotetuksi sukupolveksi.”

— Pertti Avola, HS

IMDB 8,4/10
Rotten tomatoes: 100%