Näkemiin Neuvostoliitto

“Tukkani menetin Neuvostoliitolle ja äitini lännen työmarkkinoille.”

OhjausLauri Randla
PääosissaNiklas Kouzmitchev, Nika Savolainen, Elene Baratashvili, Ülle Kaljuste, Tõnu Oja, Pääru Oja, Jekaterina Novosjolova
Kesto1 h 26 min
Lajityyppikomedia, draama
Kielisuomi, viro, venäjä
Tekstityssuomi, ruotsi

Näkemiin Neuvostoliitto on ihastuttava uutuuselokuva – kukaan ei vain tiedä, missä ja koska sen voi nähdä”, kirjoitti YLE maaliskuussa. Nyt sen voi vihdoin nähdä.

Lämpimän nostalgian ja tunnettujen neuvostoiskelmien siivittämä Näkemiin Neuvostoliitto kuvaa humoristisesti inkerinsuomalaisen perheen arkea suurvallan murroksen ja yhteiskunnallisen myrskyn silmässä. Salaiseen uraanijalostamokaupunkiin sekä Tallinnaan sijoittuva lennokas draamakomedia avaa ikkunan naapurimaamme poikkeuksellisiin vuosiin idän ja lännen välissä. Elokuva perustuu inkerinsuomalaisen ohjaaja Lauri Randlan omiin lapsuudenkokemuksiin.

Lue koko juonikuvaus »

 

Nurinkurinen Tarkkisten perhe natisee liitoksissaan, ja Neuvostoliitto murenee taustalla. Perheen poika Johannes on aikuistumisen kynnyksellä, mutta voimakastahtoisen isoäidin ja lännessä töissä käyvän äidin välissä on vaikea kasvaa yhtä aikaa kunnon neuvostokansalaiseksi ja itsenäiseksi miehenaluksi. Onnen Johannes löytää roihuavasta ensirakkaudesta – ja äidin mukana Suomesta Neuvosto-Viroon kantautuvista leluista ja makeisista.

 

(Sulje)