Inception (2010)

“Dreams feel real while we're in them.”

OhjausChristopher Nolan
PääosissaLeonardo DiCaprio, Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, MArion Cotillard, Ellen Page, Tom Hardy, Cillian Murphy, Tom Berenger ja Michael Caine
Kesto2 h 28 min
Lajityyppijännitys, toiminta, scifi
Kielienglanti
Tekstityssuomi, ruotsi

Christopher Nolanin Tenet-elokuvan ensi-illan on tarkoitus olla elokuussa. Sitä pidetään leffana, joka virallisesti katkaisee uusien elokuvien kuivan kauden, joka on jatkunut jo viisi kuukautta.

Kukaan ei ihan tarkkaan tiedä, mistä Tenet kertoo. Eivät ehkä edes näyttelijät. Esimerkiksi Kenneth Branagh ei ole varma, näytteleekö hän Tenetissä pahista vai hyvistä. Jonkinlaista ajan kääntämisestä on kyse (huom: se ei ole sama kuin aikamatkailu, kuten Robert Pattinson uusimmassa trailerissa täsmentää). Lisäksi ohjaaja räjäytti ihan oikean 747-lentokoneen leffaa varten. Eli kuulostaa ehdalta Nolanilta kaiken kaikkiaan.

Elokuun ensi-iltaa odotellessa järjestämme Nolan-etkot ja näytämme Inceptionin vuodelta 2010. Intohimoisimmat fanit ovat arvailleet, että Tenet on Inceptionin jatko-osa. Hype on todellista, jännitys samoin.

Lue koko juonikuvaus »

 

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) on taitava varas ja alansa ehdoton huippu “poiminnan” vaarallisessa lajissa: arvokkaiden salaisuuksien varastamisessa syvältä ihmisten alitajunnasta, kun heidän mielensä ovat haavoittuvimmillaan heidän nähdessään unta. Cobbin harvinainen kyky on tehnyt hänestä kysytyn ammattilaisen uudessa häikäilemättömän yritysvakoilun maailmassa, mutta samalla se on tehnyt hänestä kansainvälisen karkurin ja maksanut hänelle kaiken, jota hän on koskaan rakastanut.

Nyt Cobbille tarjotaan vapahduksen mahdollisuutta. Tekemällä vielä viimeisen keikan Cobb saattaisi saada elämänsä takaisin, mutta vain jos hän pystyy mahdottomaan – ”istuttamiseen”. Täydellisen ryöstön sijaan Cobbin ja hänen erikoismiesten tiiminsä on pystyttävä päinvastaiseen. Heidän tehtävänään ei ole varastaa ajatusta vaan istuttaa se. Onnistuessaan he voisivat tehdä täydellisen rikoksen.

Tiimin asiantuntemus ja huolellinen suunnittelu ei kuitenkaan valmista heitä vaarallisen vihollisen varalle, joka tuntuu aavistavan heidän jokaisen liikkeensä. Vihollisen, jonka ilmaantumisen vain Cobb olisi voinut ennustaa.

(Sulje)

“Inception is the kind of information-packed movie that creates the painful/pleasurable sensation that there's no time to think.”

— Charlotte O'Sullivan, London Evening Standard

IMDB 8,8/10
Rotten tomatoes: 91%