Aalto

“Architecture was life for the Aaltos. It was the essence of who they were.”

OhjausVirpi Suutari
PääosissaAlvar Aalto, Aino Aalto ja Elissa Aalto
Kesto1 h 43 min
Lajityyppidokumentti
Kielisuomi, englanti
Tekstityssuomi, ruotsi

Miksi rakentaa tavallista, jos voi luoda paratiisin?

Virpi Suutarin dokumenttielokuva Aalto on tarina rohkeista ja aikaansa edellä olleista maailmankansalaisista, luovasta yrittäjyydestä ja intohimosta arkitehtuuria ja designia kohtaan.

Lue koko juonikuvaus »

 

Palkitun dokumentaristin Virpi Suutarin dokumenttielokuva modernismin mestareista arkkitehti Alvar ja Aino Aallosta sekä heidän teoksistaan ympäri maailmaa. Aino Aallon tarina Alvarin tasa-arvoisena kollegana nousee esiin, ja henkilökohtainen tarina kietoutuu orgaanisella tavalla arkkitehtuuriin ja työhön. Aalto kertoo rohkeista ja aikaansa edellä olleista luovista taiteilijoista ja yrittäjistä, Alvarista, Ainosta ja Elissasta, jonka kanssa Aalto meni naimisiin 1952 Ainon kuoleman jälkeen.

Elokuvassa on runsaasti ennennäkemätöntä ja -kuulematonta arkistomateriaalia, kuten Aaltojen rakkauskirjeitä sekä Göran Schildtin Aallon elämänkertaa varten nauhoittamia taustahaastatteluja. Elokuva perustuu laajaan taustatyöhön ja ja nykypäivässä kuvattuun materiaaliin.  Sitä varten on haastateltu Aaltojen läheisiä ja kansainvälisiä huippututkijoita eri puolilla maailmaa. Dokumentti kuljettaa katsojan kiehtovalle matkalle Aaltojen rakkaustarinaan ja heidän ajatteluunsa ikonisten teosten taustalla.

Elokuvassa vieraillaan monissa Suomen Aalto-kohteissa Helsingissä, Imatralla, Jyväskylässä, Rovaniemellä, Seinäjoella ja Säynätsalossa sekä Venetsian Paviljongissa, Viipurin kirjastossa ja Cambridgessa. Matkalla kohdataan myös Rockefellerit, Le Corbusier sekä monia muita legendaarisia kulttuurihahmoja.

(Sulje)

“Maailmanluokan dokumentti.”

— Miska Rantanen, Helsingin Sanomat

Slurps

Juomasuositus: elegantti punaviini kulttuuridokkarille

IMDB 7,9/10