Tove

“Elämä on ihmeellinen seikkailu. Kaikki sen mutkat on tutkittava.”

OhjausZaida Bergroth
PääosissaAlma Pöysti, Krista Kosonen, Shanti Roney
Kesto1 h 56 min
Lajityyppidraama
Kieliruotsi
Tekstityssuomi

Tove Janssonin muumit ovat kenties tunnetuin suomalainen ilmiö maailmalla. Kotimaassa ne löytyvät melkein jokaisen astiakaapista ja lapsuuden kirjahyllystä. Muumit ovat kuin niiden luoja – ihastuttavia, erikoisia ja epäkonventionaalisia. Jansson sai viimein tänä kesänä oman virallisen juhlapäivän ja tänä syksynä hän saa oman elokuvan.

Vapaus, rakkaus, taide, muumit. Siinä leffan neljä tärkeintä.

Lue koko juonikuvaus »

 

Helsinki, 1945. Sodan päättyminen antaa taidemaalari Tove Janssonille taiteellista ja sosiaalista vapautta. Hänen epäsovinnainen elämäntapansa – nykytaide, huimaavat juhlat ja avoin suhde naimisissa olevan poliitikon kanssa – eivät ole kuvanveistäjäisän mieleen. Toven vapaudenkaipuu joutuu koetukselle, kun hän tapaa teatterijohtaja Vivica Bandlerin. Rakkaus Vivicaa kohdaan on sähköistävää ja kaikennielevää, mutta Tove alkaa ymmärtää, että hänen tulisi saada sille vastakaikua.

Kun Tove kamppailee tunteidensa kanssa, hänen uransa saa yllättävän käänteen. Toven taiteelliset unelmat liittyvät maalauksiin, mutta yhtäkkiä sivuprojektina alkaneet työt alkavat elää omaa elämäänsä. Ne ovat melankolisia, vangitsevia tarinoita, joita Tove kertoi pelokkaille lapsille pommisuojissa. Muumien seikkailut saivat vaikutteita Toven omasta elämästä, ja ne tuovat hänelle kansainvälistä tunnettuutta sekä taloudellisen riippumattomuuden.

Kun Tove alkaa löytää taiteilijan identiteettinsä, hänen täytyy samalla löytää itsensä.

(Sulje)

“Bergroth flexes her considerable cinematic powers, conjuring vibrantly expressive visuals and confident performances from her talented cast.”

— Alissa Simon, Variety

Slurps

Mitä Muumimamma tilaisi? <3