Ensilumi

“Meillä on vielä mahdollisuus.”

OhjausHamy Ramezan
PääosissaShahab Hosseini, Shabnam Ghorbani, Aran-Sina Keshvari, Kimiya Escandari, Vilho Rönkkönen, Laura Birn, Kristiina Halkola, Eero Melasniemi ja Muhammed Cangore
Kesto1 h 22 min
Lajityyppidraama
Kielisuomi, farsi
Tekstitysenglanti

Yksi kirje voi muuttaa koko elämän. Hamy Ramezanin esikoiselokuva kertoo Medhipourin perheestä ennen ja jälkeen kirjeen, jossa maahanmuuttoviranomainen päättää heidän tulevaisuudestaan. Ensilumi on epätietoisesta välitilasta kertova, mutta silti toiveikas, lempeä ja optimistinen.

Poikkeuksellisen hienolla esikoisella on myös poikkeuksellisen hieno tähtikaarti. Mukana elokuvassa on nimittäin viime vuosien maailman arvostetuimpiin näyttelijöihin lukeutuva Shabab Hosseini, joka on palkittu parhaana näyttelijänä sekä Cannesin että Berliinin elokuvajuhlilla.

Lue koko juonikuvaus »

 

Mehdipourin perhe on asunut jo muutaman vuoden vastaanottokeskuksessa suomalaisessa pikkukaupungissa. He uskovat tulevaisuuteen Suomessa ja elävät elämäänsä, kuten mikä tahansa perhe nauttien Suomen kesästä, yöttömistä öistä ja lettukesteistä paikallisten ystävien kanssa. Perhe saa tiedon, että heidän turvapaikkahakemuksensa on hylätty, mutta he katsovat tulevaisuuteen silti positiivisesti. He tekevät viimeisen mahdollisen valituksen päätöksestä ja jatkavat jokapäiväistä elämäänsä, vaikka tulevaisuus on epävarma. Perheen poika Ramin aloittaa ensimmäisen vuotensa yläkoulussa ja jokainen hetki on hänelle entistäkin kallisarvoisempi. Nuoruuden ja aikuisuuden kynnyksellä elävä Ramin opettelee löytämään oman äänensä ja paikkansa maailmassa parhaan ystävänsä Jigin kanssa. Samalla Raminin elämäniloa huokuvat isä ja äiti yrittävät rakentaa perheelleen onnellista ja turvallista elämää.

Elokuvan yhdessä pääroolissa nähdään Bahman-isänä Cannesin ja Berliinin elokuvajuhlilla parhaana näyttelijänä palkittu iranilainen tähti Shahab Hosseini, joka näytellyt pääroolia kahdessa Oscar-palkinnon voittaneessa elokuvassa (Nader ja Simin: ero ja Menneisyys). Muissa pääosia esittävät Shabnam Ghorbani Mahtab-äitinä  ja Aran-Sina Keshvari on Ramin. Muissa rooleissa: Vilho RönkkönenLaura BirnKristiina HalkolaEero Melasniemi ja Muhammed Cangore.

(Sulje)

“Ensilumi on erittäin hyvä suomalainen esikoiselokuva, joka tullaan noteeraamaan kansainvälisesti.”

— Kalle Kinnunen, Kuvien takaa