Helmut Newton: The Bad and The Beautiful

“He was a little bit pervert, but so am I.”

OhjausGero von Boehm
PääosissaHelmut Newton, Charlotte Rampling, Isabella Rossellini, Anna Wintour, Grace Jones
Kesto1 h 29 min
Lajityyppidokumentti
Kielienglanti, saksa
Tekstitysenglanti

He was a little bit pervert, but so am I. –Grace Jones

Oliko kulttivalokuvaaja Helmut Newton perverssi misogynisti vai patriarkaalisen maailman rakenteita paljastava kauneuden ja naisvartalon rakastaja?

Newtonin satavuotissynttäreiden kunniaksi Rivierassa nähdään tuore dokumenttielokuva Helmut Newton: the Bad and the Beautiful, joka pureutuu Newtonin teoksiin ja persoonaan haastattelujen, kotivideomateriaalin, arkistomateriaalin sekä itse valokuvien kautta. Kertojina toimivat mallit kuten Grace Jones, Charlotte Rampling, Isabella Rossellini ja Claudia Schiffer, Voguen Anna Wintour sekä Newtonin vaimo June (a.k.a. valokuvaaja Alice Springs).

Natsi-Saksassa juutalaisteininä kasvanut Newton vei kuvissaan ajalle ominaisen elovoimaisen ja kyvykkään vartalon ihailun muotikuvastoon. Hän kuvasi kauneutta ja siihen kytkeytyvää valtaa tavalla, joka herätti provokaatiota ja ihailua aikana, jolloin seksuaalisuus oli vasta vapautumassa ja feministinen kritiikki kärkästä.

Newtonin kuvissa naiset ovat voimakkaita, usein alastomia olentoja suurine rintoineen korkeissa koroissa, kuitenkin kuvattuna tyylikkäästi, pornografiaa väistäen. Kuvat ovat läpeensä esteettisiä ja yksityiskohtaisen harkittuja.

Videomateriaalin paljastamat luonnottomat kuvaustilanteet ja epämiellyttävät asennot muuntautuvat pysäytetyissä kuvissa ihmetystä herättäviksi, mutta silti kauneutta ja kauneuden konventioita hyödyntyviksi otoksiksi. Ne jättävät katsojan epävarmaksi. Ovatko kuvat leikkiä, yhteiskuntakritiikkiä vai puhdasta estetiikkaa? Ovatko ne loukkaavia ja alistavia vai rakenteita paljastavia ja jopa voimaannuttavia?

“A wildly entertaining, conversation-starting study of a master artist.”

— Christopher Schobert, Filmswoon

Slurps

Juomasuositus: joku upea cocktail

IMDB 7,5/10
Rotten tomatoes: 70%