Irreversible Theatrical Cut (2002)

“You want me to say it? Time destroys everything.”

OhjausGaspar Noé
KäsikirjoitusGaspar Noé
PääosissaMonica Bellucci, Vincent Cassel, Albert Dupontel, Jo Prestia, Philippe Nahon
Kesto1 h 37 min
Lajityyppidraama
Kieliranska
Tekstitysenglanti

Gaspar Noé on nykyelokuvan väsymätön provokaattori ja hämmentäjä, jonka toinen pitkä ohjaus Irreversible on täysin ainutlaatuinen kertomus rakkaudesta, julmasta rikoksesta ja sitä seuraavasta pidäkkeettömästä kostosta.

Elokuvan kerronta etenee kronologisesti käänteisessä järjestyksessä. Katsojan silmille läväytetään siis ensin seuraus ja vasta sitten syy. Tapahtumien kulku ei sittenkään ole suoraviivaista, ja tragedian ulottuvuudet paljastuvat täydellisesti vasta aivan loppumetreillä – eli tarinan alussa. Kerronnan realistisuuden tuntua Noé korostaa kuvaustavalla: jokainen Irreversiblen kahdestatoista kohtauksesta on kuvattu yhdellä otolla.

Irreversible on ansainnut kohuelokuvaleimansa – aivan syystä – ennen muuta brutaalilla, yhdeksänminuuttisella raiskauskohtauksellaan. Ilman sen katsojalle aiheuttamaa pahoinvointia olisi vaikea perustella motiivia kostolle, joka on sekin graafisuudessaan aivan omaa luokkaansa.

Euroelokuvan supertähdet Monica Bellucci ja Vincent Cassel tekevät pääosissa vereslihaiset roolisuoritukset, jotka lukeutuvat molempien kaikkien aikojen vaikuttavimpiin. Musiikista vastaa ThomasDaft PunkBangalter.

Elokuvan tuore digirestaurointi on valmistunut ohjaaja-käsikirjoittaja Noén valvonnassa. Se on esitetty Suomessa valkokankaalla ainoastaan kerran aiemmin, joulukuun 2021 Night Visions -festivaalin ohjelmistossa Helsingissä.

“The worst date movie in the history of cinema.”
– John Waters

“An amazing and profoundly disturbing experience.”

— Owen Gleiberman, Entertainment Weekly

IMDB 7,3/10
Rotten tomatoes: 80 %