Calamari Union (1985)

“Tiedän, että te myös osaatte tarvittaessa jossain määrin arvostaa itseänne.”

OhjausAki Kaurismäki
PääosissaMatti Pellonpää, Pirkka-Pekka Petelius, Sakke Järvenpää, Mato Valtonen, Martti Syrjä, Puntti Valtonen
Kesto1 h 22 min
Kielisuomi

Calamari Union on Kaurismäen klassikko.

Joukko Frank-nimisiä miehiä päättää lähteä ahtauden, tietämättömyyden ja nälän leimaamasta Kallion kaupunginosasta kohti eteläistä Eiraa, joka on kuuluisa tasaisista leveistä kaduistaan ja raikkaasta ilmastaan.

Calamari Union on osa RIVIERA X Tripsteri -elokuvasarjaa.

Tripsteri on Suomen reilusti paras ja monipuolisin matkamedia, Suomen ensimmäinen matkailupodcast, ReadMe:n kustantama opaskirjasarja ja  innovatiivinen mobiilisovellus. Näytöksissä 30.7. ja 9.8. Tripsteri Appin tekijät esittelevät Helsinki-sovellustaan ja kertovat, mikä on Kaurismäen kuppilat -kierros. Luvassa myös Kaurismäki-visailu huikeilla palkinnoilla. Näytöksissä on mahdollisuus tutustua Tripsterit-matkaoppaisiin.

 

Lue koko juonikuvaus »

Noin viisitoista Frankia ja yksi Pekka (Markku Toikka) kokevat elinolosuhteensa Kallion työläiskaupunginosassa liian raskaiksi ja päättävät lähteä kohti myyttistä Eiraa, josta ovat kuulleet vanhempiensa puhuvan. Siellä kaikki on kuulemma paremmin, raikkaat tuulet puhaltavat ja nurmi viheriöi.

Matka muodostuu omalaatuiseksi sotaretkeksi ja vaellukseksi Helsingin keskeisissä kulttuuripaikoissa (Tavastia, elokuva-arkiston Orion-teatteri…) ja miehiä karsiutuu pelistä yksi toisensa jälkeen. He hajaantuvat pieniin joukkoihin; joku löytää rakkauden, toinen hirttäytyy, kolmas tulee naisen ampumaksi, neljäs kuolee hampurilaisbaarin limonadin tahrimalle lattialle – jokainen löytää vääjäämättä kohtalonsa.

Eiraan asti heistä selviytyy lopulta vain kaksi ja viimeiselle rannalle päästyään jäljelle jääneet Frankit (Matti Pellonpää ja Pirkka-Pekka Petelius) lähtevät, ensin asiasta tapeltuaan, yhdessä pienellä soutuveneellä kohti Viroa. Matka katkeaa kuitenkin mitä ilmeisemmin kameran katseen ulkopuolella kuultavaan suureen räjähdykseen, Olavi Virran Valkovuokkojen säestäessä tapahtumien kulkua.

(Sulje)

“Calamari Union on kaurismäkeläinen myytti. Sen lyyrinen kerronta ei ulotu ainoastaan visuaalisuuteen vaan näkyy vahvasti niin elokuvan kerronnassa kuin hahmojen kielenkäytössä. ”

— Joonas Pikkarainen, filmaatikko.fi

Musat

Elokuvasalissa soi Kaurismäen elokuvista tuttua musiikkia.

Slurps

Suosittelemme tilaamaan leffaseuraksi huurteisen oluen.

IMDB 7,2/10