“Absolutely exploded!”

Studio 54

OhjausMatt Tyrnauer
PääosissaSteve Rubell, Ian Schrager
Kesto1 h 38 min
Lajityyppidokumentti
Kielienglanti
Tekstitys-

Maailman kuuluisin diskoteekki Studio 54 levitti maailmalle uutta yökulttuuria, jolle myöhemmin rakentuivat sekä teknoutopiat että klubbailun kaupallistuminen. Reseptiin kuuluivat musiikki, tanssi, panseksuaalinen ja kemiallinen hedonismi, esteettinen irrottelu sekä julkisuuspeli, joka jatkoi Andy Warholin filosofiaa. Toki Warhol oli vuonna 1977 avatun paikan vakiovieras, samoin Grace Jones, Rolling Stonesit, David Bowie ja esimerkiksi kirjailija Truman Capote.

Dokumenttielokuva Studio 54 osoittaa, ettei kyseessä ollut vain yökerho. Ydinmehua ovat kävijöiden muistelot esimerkiksi tiukasta ovipolitiikasta, jonka suhteen klubi oli varsinainen super-Berghain, sekä toisaalta inklusiivisuudesta: ”siellä näki miehiä suutelemassa”, muistellaan aikaa, jolloin homomiehet muuten saivat pelätä väkivaltaa Manhattanillakin.

Toisaalta tarina on klassista draamaa nuorten menestyjien rajattomasta arroganssista. Perustajat Steve Rubell (1943–1989) ja Ian Schrager tahkosivat miljoonia. Alamäkikin alkoi spektaakkelimaisesti, kun ratsiassa Studio 54:n kellarista löytyi säkillisiä käteistä. Dokumentin runkona ovat Schragerin haastattelut. Aiemmin vaienneen yrittäjän avoimuuden syy on selvä: hän sai veronkierrostaan armahduksen vasta nyt (teksti: Kalle Kinnunen)

Studio 54 Rivierassa ma 24.9. klo 20:30. Näytös on osa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia. Näytös on loppuunmyyty.

“Studio 54 is an opulent and balanced tribute to '70s pop culture.”

— Thomas Hobbs, Little White Lies

Musat

Tunnelmallinen jazz soi elokuvasalissa ennen dokumentin alkua.

Slurps

Tutustu Rivieran syksyn uuteen ruokalistaan.

IMDB 7,3/10
Rotten tomatoes: 96%